Folkert Langhout 90 jaar. Van harte gefeliciteerd!

 

Donderdag 26  november 2020 hoopt Folkert Langhout, lid van de recreanten- VCB, 90 jaar te worden. Bij Folkert is de liefde voor het volleybal al heel lang geleden begonnen in Oudkerk. Hoewel Folkert na zijn middelbare school, ‘de kweekschool’ heeft gedaan, zoals dat destijds nog werd genoemd, is hij niet direct werkzaam geweest in het onderwijs, maar heeft hij de boerderij ( onder Oudkerk), van de vader van zijn echtgenote Rinke overgenomen. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd hij ‘master oan de legere skoalle’ in Zwaagwesteinde.

‘Master oan de legere skoalle’ in Zwaagwesteinde  en (mede)oprichter volleybalvereniging AVIOS.

In Zwaagwesteinde is hij een pionier geweest voor het volleybal door op veldje dat voor zijn woonhuis lag, een net te plaatsen en een veld uit te zetten, zodat er ’s avonds volleybal gespeeld kon worden voor iedereen die maar langs kwam. Dit werd een groot succes. Van een echte volleybalvereniging was rond 1970 (nog) geen sprake. Maar door het enthousiasme van Folkert, duurde de oprichting van een vereniging niet lang. De noodzaak om een vereniging op te richten was gekomen, doordat het  in de winter moeilijk was, om buiten op het veldje, volleybal te spelen. Er moest ook een naam bedacht worden voor de volleybalvereniging en die naam werd A.V.I.O.S  (Altijd Voorwaarts Is Ons Streven). Zowel als speler en bestuurslid is Folkert altijd heel actief geweest.

Verhuizing naar Buitenpost en lid van VCB.

Na zijn pensionering verhuisden Folkert en Rinke naar Buitenpost. In de jaren negentig van de vorige eeuw heeft Folkert eerst nog met een volleybalgroep van de gemeente Achtkarspelen gespeeld. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en al spoedig werd hij lid van VCB. Mede door zijn inzet en enthousiasme voor het volleybal groeide het recreantenvolleybal.

Folkert al 28 jaar lid VCB en zijn vermaarde tractaties.

Inmiddels speelt Folkert dus al 28 jaar bij de recreanten en is nog steeds iedere week van de partij. Er heerst bij de recreanten een goede sfeer en bij gelegenheden tracteert  Folkert op zijn vermaarde ‘Fryske Tûmkes’  of ‘Âldtsjerkster Oranjekoeke’. Dit alles volgens beproefd recept van de oud-bakker uit Oudkerk. Ook houdt Folkert zich heel erg bezig met ecologie,  wat zich uit in zijn grote hobby:  ‘de  groenten van eigen tuin’! Ook hiervan  profiteren de recreanten- leden in de vorm van pompoenen + recepten en overige biologische groenten.

Met 90 jaar nog steeds actief en een positieve (volleybal)terugblik.

Wanneer je op je negentigste jaar nog actief aan het volleyballen bent, mag dat best bijzonder worden genoemd.  Het  geeft ook tegelijkertijd aan dat Folkert zijn liefde voor het volleybal nog steeds onverminderd is. Met veel plezier kijkt hij terug op het buurtvolleybal, de  oliebollentoernooien en de wedstrijdjes tegen de recreanten van Doezum, Zwaagwesteinde, Dokkum en Lycurgus uit Groningen. En daarom: van harte gefeliciteerd met je 90e verjaardag!!

Namens de VCB-recreanten en mede teamgenoot;  Klaas van der Werf.

error: Content is protected !!